BANGSA UNTUK MENYAMPAIKAN: di Dalam banyak penghantaran runcit aplikasi mengambil lebih dari NYC

Dalam sebuah kota di mana sisi penghantaran pekerja berdesing di sebuah basikal elektrik dengan yang terlindung beg diikat ke belakang mereka telah menjadi mana-mana, segelintir baru penghantaran runcit aplikasi telah muncul — semua pemasaran kelajuan di mana mereka boleh mempunyai lupa makan malam ramuan, segelas es krim, atau gulungan kertas toilet di pintu anda.

Permulaan termasuk JOKR, Gorila, dan Peti Tidak Lagi perlahan-lahan menandakan wilayah mereka di New York City, berjualan di pilih beberapa kawasan dan memancing di pelanggan dengan janji mendapatkan perintah mereka dalam sepuluh atau lima belas menit, sama ada dua barang-barang atau 20.

Mereka bergabung dengan legion lain penghantaran aplikasi yang telah berubah makan permainan di New York City, seperti Uber Makan dan DoorDash, yang memberikan makanan panas dari restoran hak untuk pintu anda, dan InstaCart yang mintalah daftar belanjaan untuk sebuah kontrak pekerja yang akan melakukan membeli-belah untuk anda dan menyerahkannya ke rumah anda. Segar Langsung, kota tertua di talian penghantaran, menyampaikan semua makanan dari mereka mega-gudang di south Bronx.

Aplikasi seperti JOKR dan Gorila cermin Segar Langsung pendekatan. Pesanan mereka diisi di gudang mereka sendiri, bukan di bebas kedai runcit atau restoran — tapi itu di mana persamaan akhir. Bukannya menumpukan perhatian saham mereka di salah satu besar gudang, mereka gunakan “kedai gelap,” micro-gudang tersebar di seluruh kota. Setiap mikro-gudang menyampaikan kepada lingkungan ia ada di dalam, tidak seluruh kota.

Setiap JOKR gelap kedai menyajikan tentang satu mil persegi, kata Tyler Trerotola, yang KITA co-pendiri aplikasi. Syarikat menggunakan perangkat yang mengira seberapa jauh lapan minit menaiki basikal elektrik, maka menarik “polygon” seluruh gudang untuk menunjukkan kawasan liputan.

“Kami mencoba untuk menempatkan orang-orang mil terpisah dari satu sama lain,” Trerotola kata. “Sekali waktu, kami akan mendahului mereka. Kami cuba untuk tidak, tapi mengatakan ada bidang dengan benar-benar permintaan yang tinggi, dan kami ingin membuat yakin kita sudah memenuhi permintaan itu, ada potensi untuk ada agak pertindihan ini tidak wajar.”

JOKR dilancarkan di New York City dalam jun dengan empat hub, dan telah memperluas untuk sepuluh, menyampaikan kepada Williamsburg, Long Island City, semua Manhattan di bawah 35 Jalan, Midtown Timur, Upper East Side dan Upper West Side. Syarikat mengharapkan untuk membuka tambahan sepuluh hab sebelum akhir tahun.

Mulai musim semi lalu oleh jerman usahawan Ralf Wenzel, pengasas dan CEO FoodPanda dan bekas rakan kongsi SoftBank, JOKR telah dibesarkan lebih dari $170 juta oleh julai dari pembiaya termasuk Harimau Global dan GGV Modal.

Gorila di tengah-tengah
Gorila, Berlin-berdasarkan aplikasi dilancarkan di jun 2020 oleh Kağan Sümer, dengan cepat menjadi yang pertama Eropah permulaan untuk mencapai “unicorn status,” meningkatkan lebih dari 1 milyar dolar dalam waktu kurang dari satu tahun dengan bantuan pelabur termasuk Coatue Pengurusan, DST Global dan Atlantik Makanan Labs.

Dengan gudang dipenuhi di seluruh Eropah, New York City sentiasa “hadiah terbesar,” kata seorang Gorila jurucakap melalui e-mel.

“Runcit membeli-belah budaya di sini adalah unik sesuai untuk perniagaan kami model, terutama bila anda mempertimbangkan berapa sering kau melihat baris-baris di jalan untuk mendapatkan ke kedai runcit,” jurucakap kata. “NYC adalah pantas kota yang diperlukan atas permintaan penghantaran yang bisa memberikan apa yang warga New York perlu yang tepat ketika mereka membutuhkan mereka.”

Syarikat membuat usaha pertama di kota Mei, membuat penghantaran di Bushwick dan pusat Kota Brooklyn. Ia telah berkembang pesat di berikut lima bulan, operasi lebih dari 11 gudang di seluruh kota dan menyampaikan kepada luas petak Manhattan, Long Island City, dan Williamsburg, dengan rancangan untuk membuka lagi dalam minggu yang akan datang — termasuk dalam Prospek Lefferts Taman di Oktober. 30.

“Setiap Gorila gudang terletak untuk sasaran tertentu kejiranan, mencapai padat penduduk,” kata wakil. “Kami hanya tempat gudang jika kami merasa sepenuhnya yakin bahawa kami boleh menyerahkan kepada dinyatakan radius pada masa. Itu kata yang lebih besar kawasan mempunyai dua gudang jika perlu, dan pelanggan harus fizikal berada dalam jarak satu di masa pesanan.”

Apabila menetapkan keluar untuk pengembangan, JOKR menggunakan alat itu rusak “seluruh dunia” dengan kepadatan penduduk dan makanan dan minuman penggunaan, Trerotola berkata, kemudian mengambil keluar pasaran paling menarik. Kepadatan penduduk yang tinggi adalah penting untuk perniagaan mereka model sejak setiap hab menyampaikan kepada seperti kawasan yang kecil.

“Kita sebahagian besarnya adalah sasaran orang dewasa muda untuk keluarga muda, aku akan mengatakan usia 23-40,” Trerotola kata. “Orang-orang yang, di beberapa titik, perlu kemudahan dan kelajuan dalam kehidupan mereka. Apa-apa dari keluarga yang sangat sibuk dan tidak punya waktu untuk memasak untuk anak-anak mereka ke profesional muda yang cuba untuk meletakkan bersama-sama resep dan tidak punya waktu untuk pergi membeli-belah itu saat-saat terakhir ramuan.”

Gorila berusaha untuk memanfaatkan tempatan pengetahuan untuk membiasakan diri dengan bandar dan mula masyarakat pertunangan, mereka juru bicara tersebut.

“Proses ini melibatkan penyelidikan menyeluruh ke setiap kejiranan kami masuk, dari yang luas sebagai pelanggan demografi sebagai tertentu sebagai yang paling sibuk persimpangan di lingkungan, semua untuk tujuan yang menawarkan pelbagai jenis bahan makanan yang mencerminkan keperluan tertentu dari masyarakat.”

Model perniagaan
Jika pengembangan Peti sejuk Tidak Lebih, yang mulai operasi di Brooklyn hanya setahun yang lalu, adalah indikasi, pembeli tak perlu menunggu lama sebelum mereka memilih penghantaran aplikasi.

Aplikasi, yang dibesarkan lebih dari $15 juta dalam pembiayaan April lalu, sekarang menyampaikan untuk hampir seluruh Manhattan, dari 143 Jalan ke Thames Jalan, serta Long Island City, Astoria, dan Brooklyn kawasan dari York untuk Prospek Lefferts taman-Taman.

Kedua-dua aplikasi juga membawa produk dari banyak-suka perniagaan tempatan. Pelanggan membeli bahan-bahan dari JOKR boleh menambah Flatbush-berdasarkan Justin Kacang Mentega untuk kereta mereka, dan Gorila menawarkan daging dan daging dari Brooklyn Sembuh.

Tidak app mempunyai sekurang-kurangnya membeli ambang dan JOKR tidak mengenakan bayaran penghantaran. Gorila’ adalah nominal, hanya $1.80 setiap pesanan.

Trerotola berkata JOKR harga yang setanding dengan tradisional kedai runcit, jika tidak, sedikit lebih rendah.

JOKR membeli secara langsung dari sumber, Trerotola berkata, sering dalam jumlah yang besar dan pada diskaun. Dengan sedikit overhed kerana jejak yang lebih kecil dari mikro-gudang berbanding kedai runcit yang besar dan lebih kawalan ke atas saham mereka dan sisa makanan, dia berkata, mereka bisa lulus pada wang mereka simpan untuk mereka pelanggan.

“Saya pikir kami berangkat, seperti apa-apa permulaan tidak, dengan seorang yang agak agresif hala tuju pada pengembangan,” dia berkata. “Ia masih harus dilihat apakah ini adalah sesuatu yang membawa off di kota seperti New York di mana anda sudah mempunyai banyak perkara mudah.”

“Kejutan saya, saya pikir kita telah berkembang lebih cepat dari yang kita harapkan. Permintaan yang telah mengatasi apa yang kita diharapkan, dan aku berpikir ia telah benar-benar menunjukkan ada produk di pasar yang patut di sini, dan yang orang-orang lakukan permintaan lebih mudah di dunia ini, terutamanya apabila ia datang untuk belanja.”

About the Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

You may also like these