BANGSA UNTUK MENYAMPAIKAN: baru penghantaran runcit aplikasi berbaloi untuk NYC pengguna?

Cepat baru-dagang penghantaran runcit aplikasi berjanji untuk dapatkan apa yang anda butuhkan dalam masa 15 minit menempatkan pesanan anda — apakah itu yang penuh dengan cart barangan runcit atau hanya karton telur yang anda perlukan untuk membakar brownies.

Tetapi kelajuan penghantaran bukan hanya menarik — ia kos.

Permulaan seperti Gorila, Kulkas Tidak Lebih, 1520 dan JOKR mengiklankan bebas penghantaran atau rendah penghantaran bayaran, dan tidak ada minimum harga pesanan.

Di laman web mereka, Kulkas Tidak Lebih mengisytiharkan “Tidak ada biaya ekstra untuk kemudahan. Bagaimana harga begitu baik? Lebih kecil kedai = menurunkan sewa.”JOKR mengatakan harga mereka adalah tentang sama seperti apa yang akan kau temukan di kedai runcit.

Masing-masing menyampaikan dari satu siri kecil, berdasarkan kejiranan-“kedai gelap,” micro-gudang tidak terbuka untuk umum. Gedung kecil, sebagai lemari es-Tidak ada Lagi kata, cara yang lebih rendah sewa.

“Kami telah kurang overhead di kedai kecil daripada yang tradisional pusat membeli-belah, dan kita dapat memiliki lebih banyak kawalan ke atas inventori kami dan sisa kami kos,” kata Tyler Trerotola, AS co-pendiri JOKR. “Yang kita dapat menyalurkan kembali ke pengguna melalui harga yang lebih baik.”

Tidak seperti runcit perkhidmatan seperti InstaCart, di mana … pembelanja pribadi dihantar ke sedia ada kedai runcit, syarikat-syarikat ini membeli saham mereka secara langsung dari pembekal — tidak ada orang tengah.

“Karena kita sendiri inventori kami, kita bisa mendapatkan dari kedua-dua besar CPGs (pengguna dibungkus barang-barang) dunia semua jalan ke bawah untuk anda dan ibu pop kedai, dan semua itu di kedai yang sama untuk penghantaran. Jadi kita membuat lebih banyak margin pada semua itu,” Trerotola kata.

Perusahaan-perusahaan juga mengesan apa yang menjual dan apa yang tidak dalam setiap gudang, memungkinkan mereka untuk menyesuaikan beberapa barang-barang yang mereka perintah dan toko – sesuatu yang lain yang boleh menyimpan biaya yang rendah, seperti yang mereka tidak pesanan pelbagai perkara-perkara yang perlu dibuang.

Membuat runcit lari
Wartawan kami diletakkan runcit perintah dari beberapa yang paling popular di bandar ini aplikasi – atau mencoba – untuk melihat bagaimana harga pada hari-hari keperluan seperti telur, susu, dan kertas tandas berbanding kos yang sama atau makanan yang sama pada aplikasi yang berbeza.

Selain berjanji untuk memberikan belanjaan anda dalam masa 15 minit, “Peti sejuk Tidak Lebih” juga menawarkan 50% off perintah pertama. Bagaimanapun, kod promo “50Less” telah tamat. Selepas menghubungi perkhidmatan pelanggan melalui aplikasi mereka — mereka menjawab dalam satu menit dengan cukup ceria membunyikan pesan — rep diberikan kod promo baru, yang bekerja.

Aplikasi tidak memberikan pilihan untuk menyusun mereka produk dari terendah untuk tertinggi berharga, jadi berjimat pelanggan kitab melalui aplikasi untuk mencari produk yang memenuhi bajet mereka. Jika anda mengharapkan untuk mencari “tanpa nama”, jenama untuk menyelamatkan tambahan buck, kau beruntung. Ketika “Peti sejuk Tidak Lebih” menawarkan jenama yang boleh didapati di mana-mana supermarket seperti Pepperidge Farm dan menarik d, banyak produk mereka lebih “high-end.”

Selepas menambah empat hitungan “Generasi Ketujuh” kertas toilet di $5.29, 10 oz tanah Cafe Bustelo Espresso pada $4.19, lusin telur besar di $3.19, roti putih itali roti di $2.89, 20 oz botol Gatorade pada $1,89, Sutera Susu Almond untuk $4.49, dan segelas “Halo Atas Es Krim,” laut garam rasa karamel pada $5.29, dan salah satu kegemaran Amerika minuman, Coca Cola, yang hanya datang dalam tin kecil dan botol-botol kaca — checkout cukup mudah.

Total adalah $27.23, tetapi dengan 50% kod, saya berakhir membayar $19.61, termasuk 20% tip atau $5.49 untuk courier. Aplikasi memberikan pelanggan pilihan tip antara 10, 15, 20 atau 25%. Kurir menerima 80% dan packer 20%. Sekali pelanggan mengesahkan pembelian, halaman muncul, menjaga mereka up-to-date dengan status penghantaran perintah mereka.

Penghantaran itu pantas. Hanya 9 menit setelah meletakkan perintah, kurir tiba, menyerahkan barang-barang, dan pergi jalan-nya.

Empat-pack Scott kertas toilet di “toko” berjalan untuk $6,99, lusin telur, sangkar bebas adalah $4,99, Badam Angin adalah $5.99, roti Arnold Roti Putih adalah $4.69.

Pembeli yang ingin untuk mendapatkan kepala mulai dan tempat perintah semasa di luar jam berharap untuk menerima mereka barangan runcit hal pertama di pagi yang beruntung. Seperti biasa kedai, aplikasi “tertutup” 11: 8 pagi, dan pesanan tidak bisa diletakkan pada masa-masa.

Tidak semuanya mudah
Pesanan yang dibuat dengan JOKR dan Gorila kurang berjaya. Walaupun kedua-dua syarikat pengiklanan penghantaran di Long Island City, tidak punya gudang cukup dekat untuk menyampaikan di perbatasan antara INI dan Astoria.

Masih, mengisi kereta pada aplikasi adalah serupa dalam harga untuk mengisi satu di-orang, walaupun yang sama jenama perbezaan wujud — jika anda berharap untuk mencari rumah-jenama jag susu atau boleh sayur-sayuran pada aplikasi, anda mungkin keluar dari nasib.

Perintah kecil dengan Gorila — yang hanya hipotetis, sejak kita tidak bisa menyelesaikan transaksi – berjumlah $18.84 untuk barangan runcit sendiri, ditambah $1.80 penghantaran bayaran, $0.28 dalam jualan cukai, dan $6 tip — $27.33 dalam jumlah.

Produk sendiri berharga begitu juga dengan apa yang kita temukan di dekatnya Makanan alam Semesta — kedai runcit dimiliki oleh Makanan Utama — dan dalam beberapa kes yang kurang mahal.

Boleh Del Monte Kacang Hijau di Gorila adalah 50 persen off, $1.00, empat-pack Scott kertas tandas, yang $4,99, 2 liter botol Coca-Cola, $2.69, pint Ben & jerry’s Es krim, $5.29, dan selusin Eggland Besar Putih Telur, $2.99. Apa aku tidak bisa mendapatkan pada Gorila adalah satu galon susu — kebanyakan mereka susu adalah laktosa atau susu bebas. Saya memilih 12 ons Ronnybrook Peternakan susu untuk $1.89, tetapi nyata akan datang-pilihan terbaik adalah setengah galon Battenkill Lembah susu skim, yang berjalan $4.49.

Di alam Semesta Makanan, sama lusin telur kos $3,99, walaupun kedai menjalankan “pengurus khas,” pada tanda berbeza telur — 3 kotak a dozen untuk $5. Satu galon 2 persen susu adalah $3.59, Gergasi Hijau Kacang Hijau $1,99 anda, itu sama pint Ben & Jerry, $5.59, dua liter Coke, $2.49, dan empat-pack Scott kertas tandas, $5.29.

Di berdekatan bebas halal kedai runcit, satu galon susu adalah $3.49, seperti yang diiklankan oleh tanda ditempel ke pintu depan, 2 liter apa-apa soda, $2.49, dan satu gulung Scott kertas tandas, $1.49.

Kami memiliki beberapa masalah yang lebih dengan tanda pada JOKR. Kami dipenuhi kereta itu dengan botol Palmolive sabun, $2.99 — sedikit lebih mahal daripada alam Semesta Makanan yang paling mahal botol itu, yang adalah $2.79, tetapi setanding dengan botol Ajax di halal kedai – empat-pack Scott, $3.79, dan 2 liter Coke, $2.29. Termurah telur, selusin Alderfer “berperikemanusiaan disahkan” telur besar, adalah $3.49, yang paling murah roti, “Mestemacher Kecergasan Roti,” $3,99, yang dibandingkan dengan $2.29 roti toko merek itali roti di alam Semesta Makanan.

Kami tidak dapat menemukan dalam tin kacang hijau, tetapi perkara yang paling dekat – a 12oz beg segar kacang — itu $3,99, yang setengah galon Organik Lembah 2 persen susu adalah $4.79.

Semua bersama-sama, jarak adalah $25.51, ditambah $0.81 dalam pajak dan $6.00 tip — $32.32 dalam jumlah. Pada masa itu, aplikasi berkata penghantaran yang mungkin akan mengambil lagi karena hujan lebat.

Sudah tentu, pengalaman anda dengan aplikasi ini mungkin berbeza.

‘Itu adalah kekejaman’
Ada yang tidak dijual di idea penghantaran runcit aplikasi, tidak kira bagaimana mudah atau kos efektif syarikat-syarikat janji mereka.

Kawan-kawan Jasmine Lee dan Kahlil Robert Irving lebih suka untuk menyokong perniagaan tempatan dan tahu pemilik.

Lee, yang tinggal dan bekerja di Chinatown, berpikir “ia suatu kekejaman.”Dia lebih suka untuk mengambil dia menghasilkan dan tidak bersetuju bahawa menggunakan runcit aplikasi penyampaian yang lebih cepat.

“Itu benar-benar tidak sangat mudah,” kata Lee. “Apa yang lebih mudah daripada hanya berjalan di jalan untuk anda bodega?”

Kahlil Robert Irving, yang tinggal di Brooklyn, dan sekarang panggilan St. Louis, Missouri rumah, merasakan bahawa tetap evolusi mencoba untuk mencari tahu bagaimana untuk membuat uang dengan menawarkan lebih mudah telah cukup bermasalah untuk interaksi manusia.

“Ini adalah tentang menjadi manusia. Ini seperti evolusi kapitalisme adalah dehumanisasi,” Irving melahirkan. “Ia memburukkan kemungkinan hubungan atau mempertahankan hubungan antara.”

David Bishop, rakan kongsi dengan Bata Bertemu Klik, syarikat nasihat yang bekerja dengan “konvensional” kedai runcit, kata orang-orang ditubuhkan bata-dan-mortar tahu yang terbaik.

“Penjual inventori pesanan sistem agak automatik dalam erti kata yang ia melihat sejarah membeli corak, melapisi dengan yang lain faktor sebab dan akibat seperti cuaca, dan menggabungkan apa jualan semasa trend untuk menambah bahwa saham,” Uskup berkata. “Tradisional kedai runcit telah di sekitar waktu yang lama, jadi mereka memahami apa yang menjual dan apa yang tidak jauh lebih besar dari apa yang peserta baru yang akan datang dalam dan mencoba untuk melayani keperluan tertentu yang mungkin dapat melakukan.”

Cepat-penghantaran aplikasi, untuk sekarang, tertumpu di kawasan bandar yang padat. Sejak setiap gudang kecil menyajikan kawasan kecil — maxing pada 2,5 mil, dalam hal 1520 — harus ada banyak orang yang tinggal di sana.

Kos membeli cukup tanah atau menyewa besar bangunan yang cukup untuk menjalankan sebuah tradisional kedai runcit adalah jauh lebih tinggi di New York City dan tri-state area daripada di luar bandar, Uskup berkata, jadi, beroperasi di sebuah kedai dengan jejak yang lebih kecil, dan itu tidak menjemput pembeli dalam, berarti orang-orang syarikat telah “setanding kos, walaupun lebih rendah untuk tradisional bata-dan-mortar kedai runcit.”

Semua kedai cuba untuk mengurangkan sisa, katanya, karena, pada akhirnya, ia makan ke keuntungan mereka — tetapi dia berkata bukti yang membawa sedikit barang-barang yang akan mengakibatkan kurang sisa “masih harus dilihat.”

About the Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

You may also like these